wtorek, 6 maja 2014

"Przepisowy" zawrót głowy!

Majowy, wtorkowy wieczór kończę oglądając kolejny odcinek fajnego, lekkiego serialu "Prawo Agaty". Wciągnęłam się! Jest to jedyny serial, który oglądam "namiętnie". Dzięki temu wiem skąd pani doktor z psychologii sądowej czerpie inspiracje w tworzeniu przykładów ;-) Cała reszta seriali nie bardzo mi podchodzi, szczególnie jeżeli liczba odcinków ma cztery cyfry. Ale dzisiaj nie o tym :-) Aby osłodzić troszkę życie i rozmyć szarzyznę codzienności (ale nasze Słońce od paru dni dobrze sobie radzi!), zamieszczam jeden z obiecanych wcześniej przepisów (drugi w innym wpisie) :-) Nareszcie mogłam przekopiować zdjęcia, więc wpis będzie miał oprawę graficzną ;-)
    zapożyczone z Internetu,
ponieważ mojemu nie
zdążyłam zrobić
zdjęcia ;-)
Pierwszy przepis i ciasto to ulubiony deser moich małych kuzynek i siostry. Zachwyciły się nim w święta :-) Ma bardzo nietuzinkową nazwę, wygląd i smak. Moja babcia była nieco mniej zachwycona, ponieważ wiadomo "nie wnosi się drewna do lasu" :-) Ale nie odmówiła sobie spróbować nawet kawałeczka ;-)
A oto "SHREK"!!!                          


PRZEPIS :-)


1) Biszkopt
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).


Blachę pokryć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu opuścić z wysokości ok. 60cm ciasto w formie na podłogę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 










2) Masa
* litrowy sok Kubuś lub Pysio (zielony!) - na opakowaniu napisane jest 900ml ;-P 
* 2 opakowania budyniu śmietankowego - na opakowaniu powinno pisać, że 1 paczka jest na 500ml mleka
* 2 opakowania galaretki agrestowej lub kiwi
* 250 ml śmietanki 36% (z kartonika lub całe "okrągłe" opakowanie)
* 2 opakowania Delicji (mogą być nawet te najtańsze - wszystko jedno ;-))

PRZYGOTOWANIE :-)
Pierwsza masa to masa "budyniowo-Pysiowa" :-). Gotujemy budyń tak jak napisane jest na opakowaniu, natomiast zamiast mleka używamy soku. Odlewamy szklankę i rozpuszczamy proszek budyniowy, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu resztę soku. Zanim zacznie "bulgotać" wlewamy nasz "wywar budyniowy" i mieszamy trzepaczką do jajek (z dzieciństwa - berło księżniczki :-D). Przygotowaną masę wylewamy i rozsmarowujemy na biszkopcie. Odstawiamy do ostudzenia i stężenia. 
Później wykładamy na stężałą masę budyniową nasze Delicje. 

W międzyczasie zalewamy zagotowaną wodą galaretki (w osobnych miseczkach!). Ważne aby zalać galaretki tylko połową wody (na opakowaniu jest napisane 500ml, my zalewamy tylko 250ml). Ubijamy śmietanę i dodajemy wystudzoną, ale nie stężałą galaretkę do śmietany i delikatnie mieszamy. 
Odstawiamy masę do całkowitego stężenia - najlepiej do lodówki. Jeżeli masa już będzie zimna, zalewamy drugą galaretką całą 
 masę. Wyjdzie nam wtedy bardzo cieniutka warstwa :-) Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny lub dłużej :-).



SMACZNEGO!!!



A na dobrą noc "powrót do dzieciństwa" :-) Piosenka jednej z najbardziej kultowych bajek Walta Disneya, Polskie wykonanie tej piosenki myślę jest fajniejsze niż amerykańskie :-) Natomiast przebija wszystkich wykon Kuby Jurzyka ze Studia Accantus. I dzieje się magia!!!

"Duch żyje w nas" by Kuba Jurzyk 


Ściskam na dobrą noc i liczę na to, że ktoś podzieli się sprawdzonym przepisem, bądź po prostu zostawi po sobie ślad :-) Zapraszam! 

With Love!

N <3







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz